tisdag 3 januari 2012

Julen kom på riktigt på Sri Lanka

Vi firade jul på Sri Lanka. På självaste julafton bodde vi i ett pepparkakshus och sen bodde vi på reindeer's hotel fast egentligen var det första hotellet ett gammalt Tea Estate och det andra ute i bushen hette Deer Park hotel. Men, ändå, rätt bra tajmat jultema på boendet av researrengören Martin.

Emelie blev helt överlycklig när vi svängde upp framför hotellet i Hill Country där de odlar te i massor. Tänk, vi ska bo i ett pepparkakshus! Fint var det, nyrenoverat, tyst, lugnt med fin trädgård med gungor och varanda där man kunde sitta och sippa te och läsa bok. Om man inte var på utflykt över bergen på taskiga vägar och med galen chaufför, vill säga. Då tillbad man alla gudar man kunde komma på, bekämpade åksjuka, höll sig fast så gott man kunde och vissa av oss spydde tills påsarna tog slut. Vackar värre var det. Så det var värt turbobantningen, dödångest och ömma rumpor. Skön, sval, ren luft var också helt underbart. Lite värre var det med all fattigdom.

Efter teodlingsturistande skumpade vi över halva ön till djungel, naturparker, tempel, ruiner och bestiga monolitklippor. Vi åkte på elefantsafari med jeep där man fick stå upp och låta hår och klänningar fladdra. Filippa var i himmelriket. Även när vi körde fast en timme i en gyttjepöl. Då fick vi se extra många elefanter som kompensation och titta på lila solnedgång över djuneln. Vi såg förresten elefanter från vägen också. Så där som vi ser rådjur och älgar i Sverige. Inget konstigt eller exotiskt alls.

God mat fick vi också och titta på stora havet sista kvällen längs strandpromenaden i Colombo innan vi flög hem till nyårsfest på 26:an på LOOC, mormor och morfar samt besök av Alice med föräldrar från Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar