söndag 6 februari 2011

Siem Reap

Så har vi varit på var första utlandssemester. Superskönt! Och konstigt. För vad svarar man när folk frågar var vi kommer i från? Malaysia eller Sverige? Svaret är ju självklart Sverige, fast vi bor i Malaysia. Men, det blev alltid en mikrosekunds paus innan vi kunde svara på frågan. För hemma känns ju fortfarande Tomtebogatan.

Kambodja var superfint. Angkor Wat och alla andra tempel helt fantastiska och levde verkligen upp till nästan 20 års förväntningar. Siem Reap var en lugn liten stad och vi hade ett fint litet hotell. Där var tyst och skönt overallt. Inga skränade högtalare på flygplatsen, ingen dånande musik på restaurangerna (ingen musik alls, faktiskt) och bara ett tyst mummel på marknaden. Det var en skön paus från bullriga Penang. Bara att se alla cylister var underbart (och alla solcellsdrivna varmvattenberedare).

Vi såg tempel i dagarna tre, slappade två dagar på hotellet med omnejd och åkte en dag ut på en av sydostasiens största sjöar, Tonle Sap och besökte en flytande by.

Där höll tjejerna på att stjäla barnens inkomstmöjligheter genom att ställa upp på fotografering gratis för kinesiska turister. Ja, Kambodja är fattigt. Barn säljer saker, tar en dollar per foto, tar gärna emot kex och frukt, och tigger. Aven om nu Siem Reap är välmående av alla dollarturister så finns där många som bara bor i en liten hydda på styltor utan el, avlopp och rinnande vatten.

Stan och templena vimlade av turister från hela världen. Vi hörde nog alla språk som finns! Människor var vänliga, maten god och vädret var skönt. Vi frös faktiskt på morgonen!

Aka tuk-tuk var barnens favorit. Klättra runt på templena var allas. Det var en resa som blir svår att slå (tja forutom hotellrummet på flygplatsen i KL....dörren slog i sängen, man fick flytta ut resväskan för att gå på toa och bilarna dånade förbi hela natten)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar