tisdag 30 oktober 2012

Borneo

Sent i söndags satt en jetlagad familjen Ollden och åt room service-mat på vårt hotellrum i Kota Kinabalu. Åkt hela vägen från Stockholm och allt var som vanligt, som de alltid suttit där. Men, galet är det allt.

Och mer galet blev det, för efter en soft dag på den gigantiska playan på Nexus Resort så drog vi till Sandakan och ut på äventyr i djungeln och på havet. George, vår guide, gick ut hårt. Tog oss till en grotta full med fladdermöss, fåglar och kackerlacker. Han vägrade gå in, för det luktade skit. Tjejerna bangade snabbt men Viktor och männen tog sig runt hela rundan på den hala spången.

Natten blev på en djungel-lodge vid floden efter en solnedgångstur in på en biflod i bästa Doktor Drövels anda (eller vad nu barnprogrammet hette på den svartvita tv:ns tid). Vi fick se näsapor så vi teg, hägrar och en liten grön giftig orm som jag inte fattar hur de änns lyckades hitta mitt i allt grönt.

Djungel- och naturturer är mycket tidig morgon och sen kväll. Så nästa dag blev tidig. Ned för floden i speedbåt, paus sen ut på havet i samma lilla speedboat för att åka ut till sköldpaddeön. En skön regnfront med buller mötte oss och det blev en väldig blöt och skumpig resa där kapten hamnade vilse och ingen var speciellt bekväm.

Men, lyckan med fast land under fötterna, lunch och torra kläder så var det glömt och vilsekörningen blev helt förlåtet när vi sent på kvällen fick se mamma jättesköldpadda lägga 111 ägg och sen få släppa ut en korg med nykläckta småttingar. Magiskt. Vilka vackra djur med största lugnet och de vackraste ögon. Miljoners år av visdom.

Tidig morgon tillbaka och upp i buss för att träffa orangutanger i deras rehab reservat. Häftigast var dock att se en vild en dagen efter när vi åkt upp för floden igen och bodde på en annan lodge dit inga vägar går.

Inte ström heller och generatorn la av lagom tills det var dags för herrarna att duscha så de fick lukta vildmän ända tillbaka till KL. Strömavbrotten gjorde inget, blev bara mysigare att sova med öppna fönster och myggnät. Somna och vakna till djungels ljud.

Inte änns hemresan blev lugn. Då klappade lamporna i hop på KK's landningsbana och inga plan kom iväg innan tio på kvällen. Vi som skulle via KL missade självklart sista Penangflyget så tre på natten kom vi till Mariott för att bli bjudna på dusch och mjuk säng innan det blev upp tidigt igen för morgonflyget till Penang.

Behöver väl inte säga att vi slappade resten av helgen? Ingen var ledsen för vår svala pool.

Och ingen glömmer det här äventyret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar