onsdag 18 april 2012

The Loke Villa

Äntligen fick jag se grannhuset, Loke Villa. Ett gammalt vackert hus från 1924 som ligger inklämt mellan vår skrapa och de två nybyggda jättetornen Paragon, samt en av Penangs mest trafikerade gator, Gurney Drive. De hade öppet hus idag för att samla in pengar till Penang Heritage Trust och uppmärksamma att det var Heritage Day i världen.

Där bor lite folk i tjänstevingen och en hund, en katt och en kalkon patrullerar trädgården med jämna mellanrum, men ingen bor i huset. Byggbullret är för störande. Familjen som hyr huset flyttade ut när de började bygga huset vi bor i men villan står möblerad och inredd som om någon bodde där. Trädgården hålls pedantiskt fin.

Tyvärr fick man inte fota inomhus men det var läckert. Art deco a la Asia med högt, högt, högt i tak och ett badrum till varje sovrum. Lyx fortfarande idag. Hela badrumsinredningarna var från byggåret, bortsett några toastolar. Fina badkar med tassar, läckert kakel och slitet klinker.

Vi tassade omkring på de fina trägolven och beundrade huset. Kakel som tapet på väggarna i vardagsrummet, lampettter som såg ut som olymiska facklor, pardörrar till varje rum, sirliga beslag, vita grekiska pelare, mörka träslag och mönstrade klinkergolv som man ser överallt i gamla Georgetown.

Det vanliga expatgänget dök upp. Man ser alltid samma människor, ge och ta en handfull, på varje begivenhet på denna ö. Så här på dagtid, bara mammor i för sig. Så förutom vackert för ögat så fick man sig små pratstunder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar