fredag 17 juni 2011

Ras, religion och andra roligheter

1Malaysia- ett Malaysia är den heta slogan på radio, tv, tidningar och reklamskyltar längs vägarna. Jamen, vad tänker man när man så snyggt delat in befolkningen i ras och religion och sen vill man att det ska vara ett folk där alla är glada tillsammans?

Jo, det lever faktiskt i fred och lugn bredvid varandra. Tycker vi i alla fall. Kulturerna blommar, alla är så trevliga, glada och landets utveckling pekar spikrakt uppåt. Visst finns det fördomar och inte gifter man sig med varandra men, det är väl inte så konstigt när man fyller i ras och religion i varenda formulär man kommer över. Man blir liksom itutad att man är olika och bara hör ihop med sina egna. I allt från papper till myndigheter, jobbansökan till ansökan om rabattkort på Toy's r Us.

När det gäller ras har man fyra val: malay, indier, kines eller other. När det gäller religion har man fem: muslim, hindu, kristen, buddist eller other. Tickar man i de två första får man mest fördelar såsom betald universitetsutbildning, bättre bolån, lättare för att få statsjobb och högre befattningar etc. Tickar man i de två sista är man utlänning. Som vi.

Jag tror det vore lättare att få ett folk om man skippade orättvisorna och behandlar alla lika än att köra massiv reklamkampanjer, sjunga sånger och vifta med flaggor.

Och, ja, vilka är fördomarna då? Kineseran är rika, smartast, äger allt och de ar sura på att behöva betala så mycket skatt. Det är så klart de rika som bestämmer fast de inte styr landet från regeringshuset. Malayerna tjänar mycket mindre och då betalar man ingen skatt. De får allt av staten, är dumma och otroligt lata. Indierna är fattiga, får inget och kan inget. 1Malaysia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar