måndag 18 februari 2013

Mera CNY

De flesta expats lämnar ön när det är kinesiska nyåret. Dels är folk lediga och internationella skolor har lov och dels så är det mycket trafik, mycket folk och en herrans massa smällare och raketer. Trafiken på dagen och smällandet på natten. Gärna från midnatt och framåt. Ett riktigt skådespel men eftersom det lätt håller på i två veckor så kan det till slut gå en på nerverna.

Då lämnar den rutinerade ön så man får en vecka mindre av festligheter. Men hokkien chinese nyår är svårt att smita ifrån om man inte tar långledigt. De firar åtta dagar senare så i söndagsnatt var hela ön som ett fyrverkeri. Det var bara att stiga upp och titta. Igår smällde de även rätt bra nere på gatan. Det blir häftiga ljudstudsar mellan skraporna här. Det var bara ut på balkongen igen och titta ner på härligheten. Det  fascinerar oss lika mycket varje gång, titta ner på fyrverkeri.

Martin tog tag i det och tog äntligen reda på varför hokkien-kineserna firar en vecka senare. Han återberättar snäppet bättre än barnen: Det är helt enkelt för att de är en klan, en stam som av någon anledning, någonstans, blev ivägjagade av några andra som de av någon anledning hade något otalt med på något sätt. Det kan vara ett monster inblandat. Rakt ut i sockerrörsfälten gömde de sig. Därför missade de nyårsfirandet och när de satt där bland sockerrören firade de med att dricka sockerrörsdricka. Så det är därför de dricker sockerrörsdricka och ger sockerrör till templet en av dagarna under nyåret. Att de firar åtta dagar efter är för att då kunde de gå hem igen.

Förutom raketer och smällare så äter firarna middag hos alla släktingar, i rätt ordning, och det anordnas open house som det alltid görs i Malaysia när det är en högtid, oberoende av vems högtid det är.

Eftersom det närmar sig val så slog premiärministern på stort och bjöd in folket på mat och uppträdande av självaste Oppa Gangnam Style-mannen. Mitt på dagen i stekande sol studsade han omkring. Vet inte om premiärminister Najibs röstfiskande gick så bra, för hela publiken ropade 'ja' varje gång han frågade om de var redo för Psy men, 'nej' när han undrade om de var redo för Barisan Nasional (hans parti).

Penang är inte hans distrikt så valfläsk behövs. Valet måste hållas innan april och två veckor innan ska det utlysas så det drar helt klart ihop sig. Och den dagen det är val får man inte ha andra evenamang för sig så Martins trialthon-tävling 31 mars ligger risigt på det. Ska han toppa träningen tills dess eller två veckor senare? Eller kanske tre?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar