söndag 9 juni 2013

Bangkok

Mitt första möte med Asien skedde i Bangkok. Jag var 16 år och vi mellanlandande där ett par dagar på vägen till Australien med hela familjen för långlov över jul och nyår. Första långresan i mitt liv och Australien var oänligt långt bort. Ögonen var som tefat och jag sög i mig allt som en svamp.

Minnet från när jag steg av planet i Bangkok är knivskarpt. Det var som att stiga rakt in i en vägg av värme, fukt, dofter och cikadernas ljud. Månen var som en leende mun, en smal strimla som log mot mig. Allt var upp och ned, annorlunda och så spännande. Vi såg kungliga palatset, floating market, liggande Buddha i ren guld, Jim Thompsons hus, köpte fake Lacostetröjor och rolexkopior.

Andra mötet var jag 22, backpacker och såg en helt annan del av Bangkok. Tuk-tuk var fortfarande ett transportmedel, jag köpte baggy byxor, hängde på cafe och barer dagarna i ända. Åt mat från stånden längs gatan och fick uddaste, bästa restipsen från jämnåriga i dreadlocks.

I helgen var det tredje besöket. Vi bodde på tjusigt hotell vid floden och hade byebye Asia trip med Barlovs. Vi visade barnen kungliga palatset. De undrade var kungen var någonstans men tyckte serieteckningarna, läs väggmålningarna, med Rama och Sita var väldigt intressanta, Emerald Buddha gav dem värsta sucken och de tyckte tronsalen var rätt tråkig. Typ, parasoll över tronen utan ryggatöd! Barbies princessfilmer är så mycket finare! Det var ok, men de behöver inte åka dit igen.

Floating market var däremot succe. Tänk att den turistattraktionen fortfarande håller. Vi pratar årtionde av tingeltangelshopping kombinerat med vanlig marknad, allt i båt, och det funkar fortfarande. Och mitt i alltihop bor folk i sina stolphus med båten upphissad i båthuset och moppen parkerad på gångstigen. Tanterna som satt på verandorna kanske även satt där 25 år sen när jag med mina tefatsögon åkte förbi?

Hotellpoolen och hotellets båtshuttle till en posh nattmarknad med pariserhjul slog även det kungliga palatset med allt sitt guld och glitter. Barnen fick en sväng i hjulet, mammorna fick sin shopping och fotmassage och tillbaka på hotellet fick papporna sin Hangover II Light med öl i bubbelpoolen och tatuering på kinden med hjälp av världens mest användbara app.

Hej Asien, hejdå Asien. Det är i Bangkok det händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar